Jag hamnar i brödbaksträsket lite då och då, (ganska ofta om jag ska vara ärlig) och vid dessa tillfällen gör jag inte annat än tänker på vad min nästa degkreation ska bli. I fredags vankades det bakdag, men man ska ju dra ut på det roliga, så D och jag inledde eftermiddagen med en mysig promenad i vårsolen. Så när vi kom hem hann vi knappt knyta av oss skorna, gå ut på balkongen och krypa ner under varsin filt med varsin kopp kaffe innan våran vän, J kommer som från ingenstans och så nära som det bara går, slänger sig ut på balkongen och trycker varsin folköl i våra händer. Han är en riktigt klippa J, skyndat sig och nästan sprungit hela vägen för att vi ska få känna på sista vårsolen tillsammans i en soffa på en fin balkong. D kände av stämningen och sprang iväg och köpte mer jäst och under tiden så satte jag igång att baka. Dock var inte riktigt min fantasi med mig denna gång, så jag bestämde mig för att baka helt efter recept den här gången. Receptet hittade jag hos veganvrak, som förövrigt har sinnesjukt många apsmarriga recept. Under kvällen hann jag även med fina frukostfrallor till D.

Lingonlimpa
2st
3 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl brödsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
0,5 dl olja
3 dl rågmjöl
9 dl rågsikt
Blanda lingonsylt och vatten i en kastrull och värm tills ungefär 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Häll på resten av vätskan och ha i resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i en halvtimme. Dela sedan upp degen i två delar, forma till två limpor och lägg dem i varsin smord avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda limporna i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar