Morötter har alltid legat mig varmt om hjärtat, ända sedan min mamma skickade med mig "morotsslantar" som godis substitut i min matsäck när jag gick i grundskolan. För några år sen fick jag en stavmixer (att kalla den stavmixer är iochförsig en underdrift, snarare en PJÄS, då den slog ut elen under ett dygn i min förra lägenhet, har ungefär 300 olika inställningar och väger ca 5 kilo) i julklapp av mina föräldrar, och blev besatt. Jag stavmixade allt i som kom i min närhet. Morotsbiffar var tanken, men när jag öppnade matlådan dagen efter och skulle äta, smakade det snarare som vidbränd morotspurée. Ända sen dess har jag varit lite småallergisk mot morötter, men som tur är har vi hittat tillbaka till varandra. Och tur är väll det, för den här kvällen skulle det vara pasta till glöggen och jag och P slurpade i oss både för mycket och mer i bästa lady och luffsen anda.

Linsfärssås
2 dl linser
1 burk krossade tomater
1 gul lök
1 liten röd paprika
2 morötter
1 msk grönsaksbuljong
2 msk tomtat purée
1 dl solrosfrön
1 msk olja till stekning
2 stora champinjoner el 4 små
chiliflingor
paprikapulver
salt
peppar
Koka linserna i ca 10 minuter, häll av vattnet och ställ dem sedan åt sidan. Riv morötter och hacka löken, champinjonerna och paprikan. Värm oljan i en stekpanna med höga kanter, lägg sedan i champinjonerna och löken och stek i några minuter. När dem fått färg och vätskan från champinjonerna försvunnit tillsätt linser, morötter och paprika och stek någon minut till. Tillsätt sedan tomatkross, tomatpurée, solrosfrön, buljong samt kryddor och låt puttra på låg värme i ca 10 - 15 minuter.
Servera med pasta of your pick, lite grönsallad samt gärna lite vegan parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar