Jag älskar tahini. Jag har nästan funderat på att döpa om bloggen till typ tahini heaven, tahini paradise eller något liknande så att ni förstår. När jag fyllde år fick jag tillochmed en burk av D i present. När F var på besök för några helger sen så lärde hon mig inte bara att göra min egen tahini och hur man bakar bikarbonatsbröd, utan hon introducerade mig även för en helt ny mackkombo, som jag numera är beroende av. Lite p1 på loppis-radion, ett dumpstrat tänt blockljus, en stor kopp kaffe, varma blickar och fina leenden från F från andra sidan frukostbordet och en skiva härligt, degigt, varmt, hemmabakat bikarbonatsbröd med ett lager tahini och skivad banan uppepå, det är lika med ren djävla kärlek. Enligt F tar man så mycket olja man har råd med, såå.. jag tog ganska mycket.
Tahini
1 1/2 dl oskalade sesamfrön
1/2 dl olivolja
Salt efter behag
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills dem får lite färg, desto längre du rostar desto beskare blir smaken. Häll över de varma fröna i en burk och stavmixra, det skvätter gärna över hela köket så lägg gärna en handduk eller liknande runt om stavmixern. Mixa tills det är så gott som slätt, brukar vara svårt att få till det helt. Dessutom gillar jag min med lite crunch i. Tillsätt oljan och saltet. Den stelnar mer efter att den har stått i kylen och svalnat ett tag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar