söndag 4 april 2010

Surdegsbröd med kikärtor & mungbönor

Ibland kommer J över med små matpresenter från hans snälla L, vilket uppskattas till tusen, och den här gången fick jag en påse med rågsurdeg. Nötter & frön är nästan ett måste i degen när man bakar enligt mig, fast den här gången var mitt förråd tomt. Läste någonstanns någongång att kikärtor funkar fint i bröd, och det gjorde det. Dock brukar man tydligen använda dem mixade, men eftersom jag ville att dem skulle ersätta nötterna så fick dem vara hela. Mungbönor (som jag annars inte tycker är jätte festliga tyvärr) och linfrön rördes också ner. Brödet blev faktiskt ett av mina bästa egenkomponerade hittils om jag får säga det själv. Väldigt många olika mjölsorter använde jag, men det behöver man inte, jag gör det mest för att jag tycker att jag är häftig.

Surdegslimpor
2 st

7 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl rågsurdeg
1 msk olja
25 gr jäst
1 1/2 msk salt
1/2 msk sirap
1 tsk brödkryddor
7 dl Grovt Rågmjöl
2 dl havregryn
1 dl vetegroddar
4 dl vetemjöl special med fullkorn
3 dl rågsikt
1/2 dl linfrön
1/2 dl kokta mungbönor
1 dl kokta kikärtor
blå vallmofrön

Smula ner jästen i en degbunke och häll över vattnet, rör tills jästen löst upp sig. Blanda sedan ut med brödkryddor, salt, olja, sirap, salt samt surdeg. Blanda sedan ner resten av ingredienserna (utom kikärtor, linfrön, vallmofrön & mungbönor). Arbeta degen tills dess att den känns smidig, kan eventuellt behövas mer mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Lägg ut degen på mjölat bord och knåda in kikärtor, linfrön och mungbönor. Dela i 2 limpor och lägg i smord långpanna, pensla med vatten och strö över lite rågmjöl, lite linfrön samt vallmofröna. Lägg sedan över bakduken och låt jäsa i ca 40 minuter till. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar